2 500 kr lunch
om kostnaden för möten.
Alla måste ju äta lunch – jag kan bjuda
Bild: Brookhouse | Dreamstime.com

Alla måste ju äta lunch – jag kan bjuda

Krönika
av Lisa Förare Winbladh 2016-02-10 0 kommentarer
Att vara frilansande skribent och matexpert är att ständigt kämpa för sin tid.

Människor jag träffat några gånger för tio år sedan ringer från Sydney och frågar hur de ska rädda sin hummus. Tidningar jag inte jobbar för skickar sina läsarfrågor till mig. En ledare för ett multinationellt företag skickar en förfrågan om jag kan vara hens matmentor. Läs: obetald konsult.

För att säkra min inkomst och min mentala hälsa måste jag skapa överlevnadsstrategier. En är att rekommendera den frågelåda jag håller nästan varje torsdagskväll på Twitter. Under en timme svarar jag snällt men kortfattat på alla matfrågor. Vill någon ha längre svar hänvisar jag till min frågelåda på Facebook, där privatpersoner får betala en summa till Läkare utan gränser för att utnyttja min kunskap. På så vis kan ingen anklaga mig för att vara snål. Samtidigt inskärper jag insikten om att min kunskap har ett värde. Jag svarar på mejl två gånger under dagen: tidigt på morgonen och efter lunch. Telefonen har jag numera nästan alltid avstängd.

Det allra värsta är alla ”förutsättningslösa” lunchmöten jag inbjuds till.

”Alla måste ju äta lunch – jag kan bjuda”, säger redaktören/producenten/projektledaren förebrående och aningslöst. 

Jag har räknat ut att ett lunchmöte kostar mig minst 2 500 kronor i förlorad effektivitet.

En av de bästa texterna om kostnaden för möten har skrivits av Paul Graham. Han delar upp yrken i två olika kategorier: managers och makers. En projektledare eller chefredaktör är en typisk manager. En manager är nästan alltid en social typ som älskar möten. För en manager är möten en nödvändighet och oftast en inkomstkälla. Antingen kan hen fakturera för mötestiden eller så sker mötet på betald arbetstid.

En maker är en person som behöver längre block av ostörd arbetstid för att skapa produkter som kan säljas. Ett enda lunchmöte kan förstöra en hel arbetsdag om du är skribent eller illustratör. Det innebär absolut inte att man ska tacka nej till alla möten. Personliga relationer är stimulerande och kan ge nya eller långvariga uppdrag. Tricket är att rationalisera bort alla onödiga möten och att lägga alla nödvändiga möten tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen. En annan lösning är att ha en eller ett par mötesdagar varje månad.

Jag har räknat ut att ett lunchmöte kostar mig minst 2 500 kronor i förlorad effektivitet. Det är inte vad jag kallar ”förutsättningslöst”. Men ibland är det värt det.

Kommentarer

Skriv en kommentar
  1. Inga kommentarer sparade.
    Bli först att kommentara nyheten!

Relaterade artiklar