Pennor tillbaka
Mycket har ändrat sig sedan Tage Erlanders tid.
Att lämna tillbaka pennor är lätt för den som pennor har
Bild: Shutterstock

Att lämna tillbaka pennor är lätt för den som pennor har

Krönika
av Henrik Ljung 2015-10-14 0 kommentarer
Några dagar efter att Tage Erlander avgår som statsminister kommer hans fru Aina till regeringskansliet och överlämnar en liten kasse. På den står ”statsverkets pennor”.

Jag föddes fem år efter Tage Erlanders död, men det kunde lika gärna skilja hundra år. En mentalitet verkar ha gått förlorad. Eller är det något annat?

När vi talar om korruption, tänker vi i regel på girighet. Bankdirektörer med stora bonusar, politiker som åker på bjudresor, oegentligheter och fiffel. Korruptionen har en aura av flärd kring sig och när den ibland avslöjas på bästa sändningstid tittar vi lika mycket av samhällsintresse som för underhållning. Det är helt enkelt kul när makten gör bort sig.

Verkligheten bakom korruption i samhällen är dock oftast en annan. Korruption är inte lika mycket de rika och berömdas girighet som det är en konsekvens av dysfunktionella system. Den korruption som sker i samhällets toppar är förhållandevis lätt att komma till rätta med – man gör sig av med dem i toppen. Men den korruption som föröder ett samhälle, äter det inifrån, sker inte av girighet utan av nödvändighet. I länder med störst korruption tar tjänstemännen inte emot mutor för att sko sig, utan för att försörja sin familj.

Sverige är som vanligt bror duktig i korruptionsligan. Men det finns skäl att oroa sig. Inte bara verkar det som de i toppen är mindre hänsynsfulla. Den korruption som sker av nödvändighet ökar ju mer nöd människor upplever.

I våra storstäder höjer vi knappt längre på ögonbrynen om någon betalat svart för sitt hyreskontrakt. Korruptionen har blivit en nödvändighet för att få tak över huvudet och med det ändras våra attityder (man undrar hur mycket otrygghet vi klarar av på arbetsmarknaden innan prislappar börjar sättas även på anställningskontrakten). Att lämna tillbaka pennor, så att säga, är lätt för den som pennor har.

Sverige är som vanligt bror duktig i korruptionsligan. Men det finns skäl att oroa sig.

När klassklyftor ökar, visstidsanställningar blir norm bland de unga, bostadsbristen når nya höjder och det talas högt om nödvändigheten av sänkta löner – då har vi skäl att oroa oss. Kombinera denna samhällsutveckling med ett minskande antal grävande journalister, så har vi ett perfekt recept på ökad korruption.

Sverige är fortfarande ett av världens minst korrupta länder. Men håll ögonen öppna. Mycket har ändrats sedan Aina Erlander lämnade tillbaka statsförvaltningens pennor i Rosenbad.

Kommentarer

Skriv en kommentar
  1. Inga kommentarer sparade.
    Bli först att kommentara nyheten!

Relaterade artiklar

Sista året för magasin Ping

DIK har beslutat att satsa på en tydligare och mer målgruppsanpassad digital kommunikation. Därför upphör magasin Ping till förmån för andra kommunikationskanaler.

2016-10-11