Schysta villkor:
Avtalsenlig lön och tjänstepension
Dina val påverkar andras jobb
Bild: Istock

Dina val påverkar andras jobb

Kollektivavtal
av Maria Andersson 2016-04-27 0 kommentarer
Vad man än jobbar med så är trivsel en viktig faktor för att jobbet ska bli bra. Det är något som kollektivavtalen stöder och underlättar. Det är en viktig faktor att ta hänsyn till när du upphandlar tjänster både på jobbet och privat. Billigt är sällan bäst, skriver städbolaget Hemfrids vd Maria Andersson i en debattartikel.

Har den som jobbar hemma hos dig schysta villkor? Det är en fråga som man oftare bör ställa sig. Bland annat när det gäller hushållsnära tjänster – men också i upphandlingar av tjänster som bolaget, organisationen eller föreningen behöver.   

För att uppmärksamma detta har kollektivavtalen fått en egen dag. Det tycker vi på Hemfrid är bra eftersom vi satsat på kollektivavtal till alla våra anställda från allra första början. Nu är det hög tid att fler följer efter – och då gäller det att kunderna ställer krav på sina städfirmor och andra aktörer. 

I den offentliga debatten – som har gått hög den senaste tiden – har den här frågan kopplats till arbete och hur Sverige snabbt kan skapa nya jobb, framför allt sådana där det inte krävs utbildning. Diskussionen har eldats på av att vår del av världen påverkats av den värsta flyktingsituationen sedan andra världskriget. Men när det ska gå fort riskerar det också att bli fel. Vi får inte tumma på grundkravet: Sverige behöver riktiga jobb, med schysta villkor och goda arbetsförhållanden. 

Och du tror väl inte att den som städar svart åt dig är försäkrad den dagen något allvarligt händer? Sådant försäkringsskydd ingår i kollektivavtalet.  

Oseriösa arbetsgivare kan lätt utnyttja den som inte kan det svenska samhället och snabbt vill ha egen försörjning. Kollektivavtal garanterar att en anställd får en avtalsenlig lön. Arbetsgivaren betalar samtidigt in tjänstepension varje månad, en förmån som kan utgöra så mycket som en tredjedel av de pengar den anställde ska leva på som pensionär.

Och du tror väl inte att den som städar svart åt dig är försäkrad den dagen något allvarligt händer? Sådant försäkrings-skydd ingår i kollektivavtalet.

Förra veckan släppte IVL Svenska Miljöinstitutet en rapport om arbetsmiljö och olyckor i städbranschen. IVL kon-staterade att alla inte tar frågan på allvar och att konkurrensen riskerar att locka företag att slarva med arbetsmiljöarbetet. Forskarnas slutsats är tydlig: Svartarbete och oseriösa företag måste bort.

Vi kan bara hålla med. Vi ställer inte upp på att ge våra anställda dåliga villkor för att köra timpriset i botten. Vi tycker inte att kunderna ska ställa upp på det heller. Billigt är sällan bra. En utmattad, rädd och ibland kanske sjuk lokalvårdare gör inget bra jobb och det gör inte en trött chaufför heller, oavsett om det är hemma hos dig eller på sjukhuset där du eller dina anhöriga ska vårdas om det händer något. 

I ett uppmärksammat reportage i Expressen förra sommaren kunde läsarna ta del av hur vardagen för en sådan städare ser ut. Det är nog få som vill bli förknippade med de villkoren.

Som städbolag tycker vi att det är olyckligt att regeringen sänkte taket för rutavdraget vid årsskiftet. Avdraget har bidragit till att göra svarta jobb till vita i en snabbväxande bransch. I fjol gjordes 668 000 rutavdrag. Fler än var tolfte skattebetalare köpte vita hushållsnära tjänster och betalade skatt för dem. 

Istället borde fler branscher få sina motsvarande rutavdrag och på så vis skapa nya jobb med schysta villkor.

Till dig som köper hushållsnära tjänster eller handlar upp tjänster till ditt företag uppmanar vi nu: Välj ett företag som har kollektivavtal.

Då vet du att den som tar hand om ditt hem – eller levererar din frukt eller tar hand om dina besökare i receptionen – har avtalsenlig lön, tjänstepension och schysta villkor. Då vet du att dina pengar gör nytta i samhället, ger skatteintäkter och skapar riktiga jobb. Det tjänar hela Sverige på och ditt val gör faktiskt skillnad.

 

Kommentarer

Skriv en kommentar
  1. Inga kommentarer sparade.
    Bli först att kommentara nyheten!

Relaterade artiklar