Kulturpolitik
Brist på kulturpolitisk värdegrund
En politik som syftar till att lyfta oss får inte vara naiv
Bild: Stefan Malmquist

En politik som syftar till att lyfta oss får inte vara naiv

av Karin Linder, Bloggare och tidigare förbundsordförande 2015-04-29 0 kommentarer
Vart tog den kulturpolitiska värdegrunden vägen (ingen som vet, ingen som vet)? Nya moderaterna efterlyste förra året en ny kulturpolitik inom partiet. Miljöpartiet har under våren seminarier och idémöten med intresseorganisationer och kulturskapare för att arbeta med detsamma, inför valet 2018.

Det är utmärkt. Sverige lider allvarlig brist på en genomarbetad kulturpolitisk värdegrund. Socialdemokraterna – som toppade sitt samhällsbygge på 1970-talet med att vara på tårna i detta sammanhang – förde en politik som var så framgångsrik att den segrade ihjäl sig. Idag handlar det mer om vem som ska få pengar till vad än att hålla någon slags linje.

Vart tog den kulturpolitiska värdegrunden vägen (ingen som vet, ingen som vet)?

Kulturministern gör nog sitt bästa. Men tyvärr lyser bristen på genomtänkta idéer igenom i one-liners som att ”demokrati och kultur är varandras förutsättningar”. Det räcker att tänka en kort stund för att komma på kulturpersonligheter från fruktansvärda diktaturer som bevisar motsatsen. Till exempel Herta Müller, Ai WeiWei, Aleksandr Solzjenitsyn, Elif Shafak, Abbas Kiarostami och Duong Thu Huong – för att nämna ett axplock.

För det gäller att göra skillnad på kultur och kulturpolitik. 1900-talets tidiga kulturpolitik handlade om att förmedla de borgerliga kulturidealen till arbetarklassens större skaror. På så sätt skulle det rusta oss som medborgare i empati och uttrycksförmåga. Folkbildnings­idealet var samhällets kitt där vi tillsammans lärde för livet. Kunskap skapade tillit som i sin tur höjde förtroendet för det gemensamma.

Det var inga dåliga ideal. Men kultur är inte alltid uppbygglig och god, och samhällsnyttan med kulturpolitik inte alls så okomplicerad som kulturministrar ofta vill göra gällande. Sverigedemokraternas kulturpolitik är genomtänkt och med ett helt annat mål än det vi är vana vid att arbeta för. Därför krävs att partier som på allvar vill göra skillnad gör ett grundligt arbete med att skapa en kulturpolitik för framtiden.

En politik som syftar till att lyfta oss in i 2030-talet får inte vara naiv, den måste grundas i förståelse för människan och människans roll som kulturvarelse. Därför är det av vikt att politiker i alla läger står upp för ideologisk politik så att vi som ska utföra den har mål och riktlinjer att arbeta efter.

Kommentarer

Skriv en kommentar
  1. Inga kommentarer sparade.
    Bli först att kommentara nyheten!

Relaterade artiklar