Europa
Åsa Ehinger Berling går igång på utmaningar.
EU är viktigare än de flesta föreställer sig
Bild: Cato Lein

EU är viktigare än de flesta föreställer sig

Porträttet
av Eyal Sharon Krafft 2016-06-08 0 kommentarer
Sacos internationella sekreterare Åsa Ehinger Berling går i gång på adrenalinkrävande utmaningar, både på fritiden och på jobbet. Och med flyktingkris, eskalerad terror, tänkbar Brexit och hotet mot arbetskraftens fria rörlighet råder knappast någon brist på dessa.

Åsa Ehinger Berling utstrålar exekutiv handlingskraft, mål-medvetet driv och otålighet, egenskaper hon också själv säger sig besitta. Väl i fåtöljen på arbetsrummet på Saco är hon genast rakt på sak. EU är centralt.

– EU är viktigare än de flesta föreställer sig. Runt en tredjedel av lagarna som stiftas i riksdagen har sitt ursprung i beslut som EU fattar, säger hon.

Hon har lång erfarenhet av EU, men hennes proeuropeiska övertygelse har en emotionell klangbotten. Som 17-åring reste hon med en kompis och besökte Europapaviljongen på världsutställningen i USA. Hon letade febrilt efter svensk representation. Danmark, som sedan 1973 var med i dåvarande EG, var givetvis med. Men inte Sverige!

– Klart att Sverige ska vara med, tänkte jag. Vi är en del av Europa! Emotionellt blev jag då en Europavän.

Nu ingår det i jobbet att ha järnkoll på vännen, i synnerhet på arbetsrättslig lagstiftning som berör Sacos medlemmar. Hon tar upp ett varnande exempel på vad som kan hända om man underskattar EU och inte håller sig ajour: lagstiftningen om blekning av tänder. När berörda tandhygienister förstod att EU-reglerna innebar att de inte fick bleka tänder utan tandläkarens inblandning hade lagen redan röstats igenom i riksdagen.

Det förklarar det påtagliga engagemanget (och gesterna) när lagstiftningen om minimilöner i Tyskland kommer på tal:

– Vi vill inte ha liknande lagstiftning eller andra EU-regler inom arbetsrätten. I Sverige har kollektivavtal lett till bättre förmåner.

Samtidigt som hon berömmer DIK för att vara bland de fackförbund som bevakar medlemmarnas EU-relaterade hjärtefrågor mest professionellt, inte minst frågan om upphovsrätten, pekar hon på ett orosmoln att hålla ögonen på: nätbaserade plattformar som kopplar samman arbetsgivare med arbetstagare och förmedlar uppdrag. De innebär stora möjligheter, men också stora hot. 

– Det kommer att revolutionera arbetsmarknaden. Men om vi får ett slags digitala daglönare som utför uppdrag i egen firma finns uppenbara risker för social dumpning. Lönenivån är det minsta problemet, jag tänker på sociala förmåner som semesterersättning och tjänstepension.

Det var viktigt för mig att arbeta för något som jag kan stå för. Jag var fackligt engagerad på SKL, och jag tror faktiskt att folk kan gå samman och skapa någonting bra tillsammans.

Det finns inga enkla lösningar. Att kräva anslutning till kollektivavtal av egenföretagare är ingen framkomlig väg, eftersom det kan betraktas som kartellbildning.

Ett område som redan i dag innebär stora möjligheter för miljontals människor inom EU är den fria rörligheten. Det är enkelt att utbilda sig i ett EU-land och det behövs inget arbetstillstånd för att arbeta i EU. 

– Det betyder också att vi tar emot EU-medborgare som berikar vår arbetsmarknad. Det är en stor vinst för Sverige och något som vi välkomnar. 

Men den fria rörligheten är under attack, menar hon. Nationalistiska och populistiska krafter försöker att använda eskalerad islamistisk terror och flykting-kris som argument för att bygga murar i Europa.

– Jag är ganska orolig för att den fria rörligheten i EU är hotad. Om man ska stänga gränserna, kontrollera passen och stanna lastbilarna vid gränsen kommer det att få enorma konsekvenser, inte minst för handeln.

Ännu ett orosmoln som tornar upp sig som följd av de nationalistiska vindarna är Brexit, risken att Storbritannien lämnar EU efter folkomröstningen nu i juni. Delvis ligger arbetsrätten bakom britternas EU-skepticism. Många inom Torypartiet är irriterade på att EU lägger sig i och lyfter den brittiska stan-darden för arbetstagare. Av samma skäl är facket där för EU, framhåller hon.

– Vid Brexit kommer man att undra vilket land som lämnar därnäst. Det blir bara en tidsfråga innan hela EU krackelerar. Samtidigt behöver euroländerna skärpa sin ekonomiska styrning och kanske införa gemensamma regler om minimilön, arbetslöshetsförsäkring och skatt på finansiella transaktioner. Då blir euroländerna tajtare, medan Sverige riskerar att känna sig som i ett B-lag.

Man kan bli nedslagen för mindre, men Åsa Ehinger Berling är snarare stridslysten och går i gång på utmaningarna. 

– Det är kul när jag måste arbeta hårt och det är lite adrenalin i det!

Möjligen fick hon denna inställning under uppväxten i ett akademiskt hem i Lund – föräldrarna liksom två av hennes tre syskon är läkare.

– Det var viktigt att anstränga sig och göra bra ifrån sig. Men det var inte kvävande och kärleken var inte villkorad. Hon bestämde sig i varje fall för att inte bli läkare. Hon studerade språk i Lund och journalistik i Göteborg för att efter två år som journalist träffa sin man och flytta till Gotland.

Det blev även en yrkesmässig vändpunkt. På Gotland efterfrågades hennes språkliga meriter när Gotlands läns landsting behövde en tolk. Antagligen gjorde hon bra ifrån sig, för dåvarande Landstingsförbundet – numera Sveriges Kommuner och Lands-ting (SKL) – hörde av sig med ett erbjudande om ett jobb som deras Brysselrepresentant.

Efter tre lärorika år i Bryssel och ytterligare sju år på SKL blev hon chef för den internationella enheten.

– I början var jag nog för på och för ivrig. Det är en konst att delegera och låta folk leva upp till ansvaret. Med tiden har jag lärt mig att lyssna och ta hjälp av andra.

Den 16 juni 2012 var det efter 18 år på SKL dags för ännu en vändpunkt: Saco.

– Det var viktigt för mig att arbeta för något som jag kan stå för. Jag var fackligt engagerad på SKL, och jag tror faktiskt att folk kan gå samman och skapa någonting bra tillsammans. Och är man inte nöjd ska man inte gnälla, utan engagera sig ännu mer!

Den adrenalinstinna glöden går inte att ta miste på. Den finns även utanför jobbet, bokstavligen. Åsa Ehinger Berling leder gympapass på Friskis & Svettis några gånger i veckan.

– Träning är mental avslappning, jag kan inte tänka på något annat under träningen och efteråt är jag trött och glad.   

Kommentarer

Skriv en kommentar
  1. Inga kommentarer sparade.
    Bli först att kommentara nyheten!

Relaterade artiklar