Allan Nilsson
ogillar fackets anpassning.
Facket ska inte vara ett personligt försäkringsbolag«
Bild: Privat

Facket ska inte vara ett personligt försäkringsbolag«

av Isabella Iverus 2016-06-08 0 kommentarer
"Det är snart dags för mig att gå i pension, och det är svårt att hitta några som vill ta över och engagera sig. Ja, det ser mörkt ut."

Allan Nilsson

arbetade först inom industrin men omskolade sig till bibliotekarie 1996. Han bor i Växjö med sambo och två barn, och släktforskar redan nu på fritiden.

I nästan 20 år har bibliotekarien Allan Nilsson varit lokalfacklig, med sitt arbete på stadsbiblioteket i Växjö som bas. Men nu ska han gå hem för gott. Eller – egentligen är det  1,5 år kvar.

– Jag tror fortfarande på den fackliga grundtanken, att vi tillsammans kan påverka och förändra det som inte är bra. Men det är som om samhället och folk har förändrats. Få hinner, alla har så mycket med sitt.

Att vara med och driva fackliga frågor tar tid och kräver kunskap. Det är inte att bara ta ett telefonsamtal mellan andra uppgifter, tycker Allan. Visst är försäkringsfrågor viktiga, men facket ska inte vara en personlig försäkringsportfölj.

– All respekt till alla duktiga ombudsmän och fotfolk ute i landet. Det är högre upp i hierarkin som problemen ligger. I jakt på medlemmar anpassar sig förbunden alltmer efter vad de tror att folk vill ha, och tar inte tag i de stora frågorna. 

Det betyder inte att Allan vill tillbaka till det gamla. Men till slut är det nästan inget kvar av solidaritetstanken, fackets grundsegment. Istället blir förbunden alltmer lika företag i sin struktur. Det tror inte Allan 

Det är högre upp i hierarkin som problemen ligger. I jakt på medlemmar anpassar sig förbunden alltmer efter vad de tror att folk vill ha, och tar inte tag i de stora frågorna.

är bra. Svensk lagstiftning ger egentligen facket stora möjligheter. Då får saker dock inte vara uppgjorda på förhand. För då blir alla parter mer fastlåsta i sina roller och mindre benägna till dialog. Det förändrar debattklimatet.

Det är en ganska mörk bild du målar upp?

– Jo, men digitaliseringen och individsamhället utmanar fackens roll. Fast visst finns det en framtid. Men då måste människor dock prioritera att gå samman och jobba för en gemensam sak. Nu har jag gjort mitt. Nu ska jag skriva och släktforska.

Kommentarer

Skriv en kommentar
  1. Inga kommentarer sparade.
    Bli först att kommentara nyheten!

Relaterade artiklar