Ordförande
Lås inte in arvet
Fria bibliotek och gratis museer bygger den moderna staden
Bild: Stefan Malmquist

Fria bibliotek och gratis museer bygger den moderna staden

av Karin Linder, Bloggare och tidigare förbundsordförande 2015-06-11 0 kommentarer
Bra stadsplanering, bibliotek, offentlig konst och graffitiväggar känns som ganska självklara ingredienser för att skapa en öppen och inbjudande stad.

Det brukar jag tänka på när jag kör genom Borås.

Det är en stad jag har haft en relation till i hela mitt liv. Det är fantastiskt att promenera där och upptäcka små och stora skulpturer blandat med gammal industrimiljö, högskola och graffiti. Det är en öppen stad som signalerar att det bor människor här. Borås knyter ihop gammalt och nytt och blickar framåt.

År 2050 beräknas 70 procent av världens befolkning bo i städer, och likadant är det i Sverige. Inflyttningen till storstadsregionerna ökar för varje år.

Men kunskapen om hur vi skapar den moderna staden är inte lika galopperande. Hur skapar vi en miljövänlig, uppkopplad och energieffektiv modern stad som samtidigt är socialt hållbar?

Genom stadsplaneringen och byggnaderna uttrycks värderingar, och genom dem finns en symbol för samhällets önskan om jämlikhet och utveckling.

En stad där alla känner trygghet och tillhörighet och där alla kan vara delaktiga.

En viktig ingrediens är förstås att utgå från människors behov och önskemål istället för att låta enbart ekonomiska incitament styra. Lika självklart borde det vara att se till att invånarna har fri och gratis tillgång till information och litteratur. På så vis kan vi lära, sprida och ta hand om våra kulturella uttryck.

Där fyller biblioteket en viktig funktion. Inte bara när det gäller dess möjligheter till reflektion, utmaningar och kunskap. Genom stadsplaneringen och byggnaderna uttrycks värderingar, och genom dem finns en symbol för samhällets önskan om jämlikhet och utveckling.

Det gäller i allra högsta grad även museer. När de, på 1800-talet, började samla bruksföremål och dokumentera dåtid och nutid var det för att bevara kunskap, men också för att ge en fostran i respekt för det historiska inför framtiden.

Idag höjs röster för att samlandet ska helgas och museerna vara en källa till kunskap för intresserade. Men kulturarvets roll och museernas kraft är mycket viktigare och starkare än så. Vi har som samhälle inte råd att låsa in all kunskap, alla samlingar och alla möjligheter till samtal i avgiftsbelagda byggnader med förbyggda fönster. Museernas samlingar och personalens kunnande och kompetens är en lika naturlig del i stadens liv som bibliotekens roll för den fria informationen. Och därför är fri entré i kultursammanhang så viktig i de växande städerna.

Det borde våra politiker tänka på när de bygger det framtida Sverige.

Kommentarer

Skriv en kommentar
  1. Inga kommentarer sparade.
    Bli först att kommentara nyheten!

Relaterade artiklar