Hon stormtrivs
på Svalbard
Het passion för Svalbard
Bild: Jonatan Jacobson

Het passion för Svalbard

I norr
av Johan Joelsson 2016-02-10 0 kommentarer
Isbjörnar, världspolitiker och till tårar rörda besökare. Anna Lena Ekeblads jobb på världens nordligaste museum erbjuder upplevelser utöver det vanliga.

Plötsligt ekade en serie gevärsskott mellan trähusen i utkanten av Longyearbyen – centralort på den arktiska ögruppen Svalbard. Bara några minuter tidigare hade Anna Lena Ekeblad skickat iväg sin åttaåriga dotter ensam till skolan och skulle själv precis ge sig iväg till sitt jobb på Svalbard museum. Hon kände paniken växa inombords när hon öppnade ytterdörren och blickade ut över den snötäckta tundran. Där var det fullt pådrag. Polisen var sysselsatt med att jaga iväg en isbjörn som strövade omkring vid en närbelägen hundgård i jakt på mat. Trots varningsskott visade djuret ingen rädsla, men lufsade till slut iväg. Natten därpå kom björnen tillbaka och fick då skjutas med bedövningspilar och transporteras bort med helikopter. Kanske inte Svalbardsvardagen i ett nötskal, men isbjörnar söker sig då och då in i byn, förklarar Malmöbördiga Anna Lena Ekeblad.

Sedan 2004 arbetar hon som guide, butiksansvarig, föreläsare och administratör på Svalbard museum. Efter att ha bott på Island och Grönland i kortare perioder tänkte hon bara ta en sista resa till Arktis 1991 för att bocka av Svalbard från listan. Men hon fick ”polarbacillen” och föll pladask för fjällen, glaciärerna och fjordarna. Hon övertalade en kapten på ett kryssningsfartyg att ta med henne som guide på nästa Svalbardskryssning. Efter en brokig karriär som expedit i Isbjörnskiosken – där hon ”sålde porrtidningar och korv till gruvarbetarna” – och flygplatsansvarig på forskningsstationen i Ny-Ålesund fick hon 2004 ett erbjudande om en tjänst på Svalbard museum. Eftersom Anna Lena Ekeblad under många år odlat ett djupt intresse för arktisk natur och kulturhistoria tackade hon ja på stående fot. Museet var dessutom inne i en expansiv fas.

Från att ha varit ett litet och relativt undanskymt bygdemuseum med en fast anställd samt en grupp frivilliga eldsjälar var det i mitten av 2000-talet grejer i görningen. I takt med att turismen till ögruppen ökade bestämde sig Osloregeringen för att Svalbard museum skulle bli ”Norges skyltfönster i Arktis”. En mängd kulturhistoriska föremål från Svalbard hämtades från museer i Nederländerna, Ryssland och Sverige. Fler och fler anställdes och 2006 flyttade institutionen in i nya, moderna lokaler. 2008 tilldelades Svalbard museum – som idag har tolv anställda – Europarådets pris för bästa museum. De senaste åren har besökssiffrorna ökat för varje år, berättar Anna Lena Ekeblad när hon guidar oss genom den permanenta utställningen Liv i ljus och is.

– På tio år har vi gått från 10 000 besökare om året till 50 000. Tidigare var museet något turisterna gick till om de fick en dag över. Så är det inte längre, säger hon.

Förutom Liv i ljus och is, som berättar om Svalbards natur, historia, kultur och samtid, visas vid vårt besök den temporära utställningen Polarnatt i en intilliggande sal. Den salen delas broderligt mellan Svalbard museum och nystartade Kunsthall Svalbard som visar internationell samtidskonst åtta månader om året. Senast visades utställningen Glacier av den amerikanska video- och performancekonstnären Joan Jonas.

– Trots att det bara bor 2 075 invånare i Longyearbyen så händer det jättemycket här, säger Anna Lena Ekeblad.

För tillfället råder dock en viss oro i Longyearbyen. Kolpriserna har sjunkit och den stora arbetsgivaren Store Norske har sagt upp flera hundra anställda. Men samtidigt är turismen på stark frammarsch. Allt fler kommer under vinterhalvåret för att uppleva norrskenet, och nya flygrutter planeras under 2016. Och om allt går enligt planerna ska Svalbard museum inom ett par år byggas ut med en helt ny naturhistorisk del. Fokus ska ligga på de intakta dinosaurieskelett som upptäcktes på Svalbard av en grupp studenter 2006.

– Svalbard är en plats där både historien och framtiden ständigt är närvarande. Så tanken på ett Jurassic Park i Svalbardsmiljö är inte så dum ändå, säger Anna Lena Ekeblad.

Det skulle ta 92 år för två personer att digitalisera samtliga föremål i våra samlingar. Så vi har att göra resten av våra liv.

 Trots att museet vuxit det senaste decenniet är det fortfarande en relativt liten arbetsplats. Det innebär en inspirerande bredd i arbetsuppgifterna, berättar Anna Lena Ekeblad. Alla kan få hugga i lite där det behövs. Förutom att sköta museibutiken, föreläsa och hålla guidade turer deltar Anna Lena Ekeblad emellanåt i det digra digitaliseringsarbetet av föremålssamlingarna. Av de drygt 40 000 föremål som finns i magasinen – allt ifrån patinerade isbjörnsfångstlådor till tyska enigmamaskiner och valrosskranier – har cirka 7 000 fotograferats och lagts upp på digitaltmuseum.no. I ateljén träffar vi museets konservator Sander Solnes som håller på att fotografera en serie 95-åriga amerikanska kartor över Ny-Ålesund. Anna Lena Ekeblad och Sander Solnes skämtar om mastodontarbetet de har framför sig.

– Det skulle ta 92 år för två personer att digitalisera samtliga föremål i våra samlingar. Så vi har att göra resten av våra liv, säger Anna Lena Ekeblad och ler.

Att arbeta på en plats som svalbard genererar många minnesvärda upplevelser. Anna Lena Ekeblad berättar om poliseskorterade Munch-tavlor och personliga guidningar med Nobelpristagare, kungligheter och toppolitiker – Jimmy Carter, Hillary Clinton och thailändska hovet är några av dem som fått en guidad tur av Anna Lena Ekeblad. Men den museirelaterade händelse som kanske satt djupast avtryck var när hon skulle guida en japansk man i det internationella frövalvet som innehåller grödor från hela världen som kan plockas ut och börja odlas igen vid krig och naturkatastrofer. Efter turen i valvet stannade mannen utanför porten. Anna Lena Ekeblad förstod först inte vad som var på tok. Då såg hon att mannen grät så tårarna rann nedför kinderna.

– Kändisar i all ära, men för mig är det minst lika stort att få träffa människor som länge drömt om att få komma hit. Att få vara med om att uppfylla deras drömmar, det är häftigt, säger Anna Lena Ekeblad.

Kommentarer

Skriv en kommentar
  1. Inga kommentarer sparade.
    Bli först att kommentara nyheten!

Relaterade artiklar