Arkan Asaad
En röst att räkna med
Hopp och drömmar gör oss starka
Bild: Sören Andersson

Hopp och drömmar gör oss starka

av Eyal Sharon Krafft 2015-09-09 0 kommentarer
För att undkomma Saddam Husseins bödlar flydde familjen Asaad till Sverige. Men ödet kom ikapp den äldsta sonen Arkan. Efter tvångsgifte, utfrysning och till slut försoning med sin far har livet tagit en annan vändning. Som prisbelönt författare har Arkan tagit lyckan i egna händer. 720 föreläsningar senare är han en röst att räkna med.

6 tips för att förverkliga en dröm

Ta ut drömmen ur skallen.
2 Rita eller skriv upp den så den blir synlig.
3 Visa för dig själv att drömmen inte alls är omöjlig.
4 Ta reda på vilka som har lyckats med något dylikt.
5 Resten är disciplin, attitydförändring och motivation.
6 Även om det tar tid – ge aldrig upp

Spänstig som en panter glider Arkan Asaad fram på trottoaren. Olikt allt annat i hans liv har smidigheten en enkel förklaring: Arkan är flerfaldig svensk mästare i taekwondo, vilket han började med ungefär samtidigt som föräldrarna skilde sig och ”var upptagna med sitt” när han var 14.

– En skilsmässa i vår stora kurdiska familj var skambelagt som pesten. Mitt val var att antingen kröka rygg eller sträcka på mig. Jag bestämde mig för att gå rakryggad och började med kampsport. Som äldste son kände jag att jag måste kliva fram och axla ansvaret och skydda mina fyra syskon med min egen kropp, säger han och blottar en dubbeltydig tatuering på högerarmen när han smuttar på sin hallonsmoothie: Karisma.

Kampglädjen har behövts för att erövra dröm efter dröm: hyllad författardebut 2011 med Stjärnlösa nätter som förärades bland annat Teskedsordens bokpris och sedan blev pjäs och nu kan komma att filmatiseras. Uppföljaren Blod rödare än rött utkom i fjol. Bland tusentalet kandidater utsågs Arkan av den ideella stiftelsen Reach for Change till Change Leader, i praktiken en social entreprenör. Som sådan infriade han ännu en dröm och startade organisationen Right 2 Choose. Genom att utbilda och engagera ungdomar sprids budskapet att inget är omöjligt. Alla kan förverkliga sina drömmar – ett budskap som han hittills predikat för runt 600 000 ungdomar och skolelever land och rike runt.

Inte illa för en kille som inte ens fyllt 35.

– Jag lever min dröm och befinner mig exakt där jag vill vara. När man kämpar ger det utdelning till slut. Det har aldrig varit en dans på rosor för mig. Jag har arbetat hårt och vågat misslyckas, jag älskar att misslyckas! Vid motstånd ler jag inombords och känner mig levande, eftersom jag vet att det bara är ett tillfälligt hinder.

Han minns med visst vemod uppväxten i Eskilstuna, precis före det chockartade samtalet från Kurdistan. Pappa arbetade hårt i industrin och sedermera som grossist i livsmedelsbranschen; mamma var sjuksköterska. En harmonisk tillvaro med ”villa, Volvo och vovve”.

Så kom telefonsamtalet från familjen i Kurdistan – ett första livstecken från familjen som Saddam Husseins bödlar straffade för att Arkans far deserterade från den irakiska armén. Pappan hade då fått en order om ett självmordsliknande uppdrag under kriget mellan Irak och Iran i början av 1980-talet. Som hämnd torterades alla som var kvar, och Arkans faster torterades in i döden. En ångestfylld och närmast knäckande moralisk skuld för Arkans pappa att bära.

Över en natt kraschade familjens idylliska svenneliv. Pappa gjorde allt för att gottgöra skulden och skickade pengarna från den sålda villan till familjen i Kurdistan.

Med ett ben i den kurdiska och ett i den svenska kulturen har jag multiidentitet. Det är något att sätta på sitt cv och vara stolt över.

Så småningom hälsade far och son på familjen i Kirkuk i norra Irak. Där tvingade släkten den 19-årige Arkan att gifta sig med sin kusin. Han spjärnade emot, men det var lönlöst. Släkten fryste ut honom, de förklarade honom död för dem. Till sist hävdade de att pappan, som förts till sjukhus illamående, hade fått en hjärtattack och att allt var Arkans fel. Då gav han efter.

Tillbaka i Sverige följde fyra kvalfyllda år innan en dyr skilsmässa vann laga kraft, stick i stäv med släktens och faderns plan.

I nästan ett helt år fryste hans pappa ut honom och besvarade inte sonens enträgna kärleksbetygelser och hälsningar genom syskonen. Julklapparna som sonen skickade med till pappa genmäldes inte. En jul utan pappa.

Till slut gav han upp. Men då hände något. Arkan kommer för alltid att minnas dagen före julafton den 23 december 2005. Det var snöfattigt och telefonen i sovrummet ringde. Det var hans älskade pappa som ville försonas.

– Det var en av de bästa jularna i mitt liv.

Ungefär då föddes drömmen om att bli författare, dela med sig av tvångsgiftets utsatthet och visa med sitt liv som exempel att man måste välja sitt eget bästa framför kollektivets påtvingade.

Nu har den prisbelönta romanen om hat och förtvivlan efter tvångsgifte fått en lika drabbande uppföljare om familjens smärtsamma öde i kärlekens och försoningen tecken. Arkans berättarlust har nått orkanstyrka. Hittills har han hållit 720 föreläsningar.

– Jag pratar om universella ämnen som familjetraditioner, egna drömmar, kärlek och försoning. Utsatthet och hjälplöshet går att ta sig ur. Det viktigaste är inte det man har varit med om, utan det man gör åt saker. Makten att lyckas ligger i ens egna händer. Det har jag visat med min historia. Hemligheten bakom mina framgångar kan summeras med ett enda ord: hopp. Utan hopp och drömmar har vi människor väldigt svårt att leva.

Hoppingivande är också hans syn på utländska rötter.

– Med ett ben i den kurdiska och ett i den svenska kulturen har jag multiidentitet. Det är något att sätta på sitt cv och vara stolt över. Med multiidentitet kan man bättre förstå samhället man lever i och man kan byta språk beroende på vilken grupp man talar med. Så knyter man ihop ett samhälle.

Men man måste inte vara utlandsfödd för att komma någonstans, poängterar han. Man kan lära sig mycket genom att resa – Arkan har besökt 49 länder. Huvudsaken är att vinnlägga sig om öppenhet för att kunna förstå människor med helt andra referensramar.

– All kommunikation grundar sig på den här förståelsen.

Större öppenhet mot världen och samhället bör känneteckna även Kulturrådet, om han får vara med och bestämma. Vilket han får sedan årsskiftet 2014/15. – För att jag ska välja en bok ska historien inte bara beröra mig, utan även ge mig ett större samhällsperspektiv.

Arkan Asaad
Ålder: 34 år.
Gör: Författare och föreläsare.
Bor: Nacka utanför Stockholm.
Familj: Sambo Arghavan.
Utbildning: Teaterhögskolan i Stockholm, skådespelarlinjen.
Aktuell: Med pocketutgåva av romanen Blod rödare än rött.

Kommentarer

Skriv en kommentar
  1. Inga kommentarer sparade.
    Bli först att kommentara nyheten!

Relaterade artiklar