Svenskar
kan kritisera kungen.
Hur svensk kan jag bli?
Bild: Torbjörn Hallgren

Hur svensk kan jag bli?

Krönika
av Mohammad Al Balout 2015-11-18 2 kommentarer
Är jag svensk? Nja, lite grann kanske. Åtminstone 20 procent. Förra året kom jag från Syrien, 24 år gammal. Jag växte upp där med min familj och kompisar.

Men jag känner mig mer svensk dag för dag. Ju bättre jag blir på svenska och på att förstå hur samhället fungerar, desto mer känner jag mig som en del av det.

Innan kriget i Syrien bröt ut bodde jag med min far två år i Libyen. Även efter kriget i Syrien flyttade jag till Libyen för att arbeta där, men jag kände mig aldrig som libyer. Detta trots att jag kan tala den libyska dialekten. Varför? De släppte inte in mig. Jag kände mig hela tiden utanför.

Var kommer du ifrån? Denna fråga får jag ofta när jag träffar svenskar. Jag väntar en stund och tänker på vad jag ska svara. Mitt namn är inte svenskt. Min hy ser inte svensk ut. Hittills har jag inte fått svenskt medborgarskap, men jag har svenskt personnummer. Därför svarar jag så klart mitt ursprungsland, att jag kommer från Syrien. Jag kan inte säga att jag är svensk. Det skulle vara att ljuga.

Ska jag bli en svensk person? Jag vet att detta är en ganska svår sak, eftersom min mamma inte födde mig här.

Men det finns många saker som jag kan göra för att bli mer svensk. Och det är att förstå det svenska samhällets mekanismer. Ett exempel: Att anställa någon i Sverige jämfört med Syrien är skilda världar. Ett lättare exempel: I Syrien behöver inte barnen eller de som sitter i baksätet ha bilbälte.

Ni svenskar kan tala om och kritisera kungen, regeringen och religioner därför att ni känner er trygga. Sverige är känt för denna frihet.

Min känsla för att vara svensk ökar med jobb, att betala skatt och ha svenska vänner.

Men jag känner att jag inte kan kritisera ännu. Ni växte upp med yttrandefrihet. Jag växte upp utan yttrandefrihet. I Syrien kan man inte kritisera något, eftersom säkerhetsstyrkorna tar dig till fängelse. Kanske kan jag göra det när jag får svenskt medborgarskap. Hur mycket svensk känner jag mig då? Förmodligen runt 50 procent.

Min känsla för att vara svensk ökar med jobb, att betala skatt och ha svenska vänner.

Och om jag gifter mig här. Och får barn. Som växer upp här. Då måste jag nog citera mina svenska kompisar: ”Lägg av Mohammad, du är ju svensk!”

Kommentarer

Skriv en kommentar
  1. En född i Sverige syrier 2015-11-19

    Du har varit här i ett år och du känner att du är 20% svensk... Du kommer aldrig att bli svensk även om du blir svensk medborgare. Folk kommer att fortsätta och fråga dig var du kommer ifrån. Du ser inte svensk ut. Många är födda och uppväxta här men fortsätter och säga var de ursprungligen kommer ifrån. Du kommer alltid att vara syrier.

  2. Anas 2015-11-18

    Lycka till min bror !

Relaterade artiklar

Sista året för magasin Ping

DIK har beslutat att satsa på en tydligare och mer målgruppsanpassad digital kommunikation. Därför upphör magasin Ping till förmån för andra kommunikationskanaler.

2016-10-11