Natalie och Nazret
tror båda att lägstalöner är fel väg att gå.
Lägstalöner är fel väg att gå

Lägstalöner är fel väg att gå

Tre nyanlända
av Claes Nero 2016-06-08 0 kommentarer
Ny i landet och i behov av jobb. Hur tänker de nyanlända själva om att komma in på arbetsmarknaden? Ping frågade Nazret från Eritrea, Nathalie från Syrien och Ali från Iran vad de tycker om lägstalöner som en metod för att komma in på arbetsmarknaden.

Nazret, Nathalie och Ali är tre nyanlända som just nu pluggar i Stockholm. De känner till förslaget om lägstalöner men tror inte på idén om lägre löner för nyanlända.

– Som ny i Sverige går det åt mycket pengar. Man kanske har en fru som inte hittat något jobb och man kan vara tvungen att skicka pengar till familjemedlemmar i sitt hemland, förklarar Ali Mohammadi, 34, som bott ett år i Sverige. Ali menar också att hela konceptet med särskilda invandrarlöner i grunden är orättvist.

– Det är ju inte så att nyanlända nödvändigtvis jobbar sämre än svenskar. Vissa gånger gör de nyanlända ett bättre jobb. Det arbete som jag gjorde i Iran, att sköta en maskin som tillverkar plugg för byggindustrin, tror jag att jag klarade bättre än många svenskar skulle ha gjort.

Det är kaos och katastrof. Rena analfabeter blandas med folk som har betydligt längre utbildning.

Nathalie Chaar, 33, som bott ett år i Sverige, menar att man kan räkna med att nyanlända jobbar hårt, eftersom jobbet är extra viktigt för dem. Det ger en hög arbetsmoral, menar hon.

– I Syrien äter man när man hinner. I Sverige är folk mer noga med att äta när klockan är tolv, säger Nathalie.

Alla tre har gått på vanlig sfi, svenska för invandrare, och de är mycket kritiska till hur denna verksamhet sköts.

– Det är kaos och katastrof. Rena analfabeter blandas med folk som har betydligt längre utbildning, säger Nazret Tesfasilassie, 33, från Eritrea.

Alla tre går just nu på en särskild utbildning i Stockholm där sfi kombineras med en parallell yrkesutbildning. Detta är en ny verksamhet som håller på att provas fram. Det normala är annars att de nyanlända studerar svenska på heltid, utan andra inslag av studier eller arbete. Ali studerar med sikte på att bli betongarbetare, medan Nazret och Nathalie tänker jobba som kockar. Alla tre tycker att den kombinationsutbildning de går är oändligt mycket bättre än klassisk sfi. 

– Det är mycket bättre att kombinera att plugga svenska med att lära sig ett yrke. Om det finns något sätt att göra det ännu bättre? Ja, jag skulle vilja att folk från byggindustrin kom hit och hämtade praktikanter bland oss som studerar. Om praktikanten är bra är det bara för arbetsgivaren att anställa honom, säger Ali.

Alla tre vittnar om att svenska arbetsgivare ibland trixar när det gäller praktikplatser.

– En kompis till mig blev erbjuden praktikplats på en hamburgerrestaurang, men bara under lördagar och söndagar. Varför bara under veckosluten? undrar Nathalie, som menar att praktiken i detta fall enbart handlade om att skaffa billig arbetskraft.

Alla mina kompisar i Sverige är nyanlända, precis som jag själv. Vi har precis samma problem allihop: lära oss svenska, hitta en bostad och få ett jobb.

Ali tycker också att utbildningen i Sverige generellt ska vara ännu mer inriktad på att utbilda till de jobb där det är svårt att rekrytera.

– Sverige behöver till exempel fler grävmaskinister, nämner Ali som ett exempel.

Vad är allra viktigast för att nyanlända ska komma in på den svenska arbetsmarknaden? 

Svaret kommer blixtsnabbt:

– Att vi lär oss svenska ordentligt. Det går före allt annat! svarar de, nästan i kör.

Nathalie, Ali och Nazret tycker också att integration är jätteviktigt. Svenskar och invandrare borde lära känna varandra i större utsträckning. Det borde finnas fler ytor där de kan träffas. Då skapas förtroende och vänskap, och i en sådan atmosfär knyts det kontakter. Då kan det också komma ett jobberbjudande.

– Alla mina kompisar i Sverige är nyanlända, precis som jag själv. Vi har precis samma problem allihop: lära oss svenska, hitta en bostad och få ett jobb, säger Nazret.

Ali är dessutom störd över Arbetsförmedlingens regler, som enligt honom är konstiga.

– Varför får man inte vara inskriven på Arbetsförmedlingen när man läser sfi på heltid? Jag kan väl jobba under veckosluten, eller på sommaren, när det inte är skola. Vad är det för fel på det? undrar han.

Söka jobb på egen hand kan han dock göra, enligt de regler som gäller. Men när man inte behärskar språket så skulle det underlätta med hjälp från Arbetsförmedlingen.

Alla tre tycker att Sverige blir bättre av att nyanlända och infödda svenskar möts.

– Erfarenheter från olika håll blandas. Vi kan vissa saker, svenskarna annat. Det är bra för ett land, säger Ali.

Kommentarer

Skriv en kommentar
  1. Inga kommentarer sparade.
    Bli först att kommentara nyheten!

Relaterade artiklar