Framtidstro
Utbildning och kärlek är lika
Lite mera amore – om jag får be

Lite mera amore – om jag får be

av Kurt Nurmi 2015-09-09 0 kommentarer
Det finns egentligen ingenting roligare än att möta studenter. Med åren har jag alltmer minskat avståndet mellan mig själv som person och lärare. Jag lägger ut hela mig själv, håller inget hemligt för studenterna. Öppnar mig, berättar om mig själv.

Jag tror att denna utveckling har skapats av att jag kan det jag undervisar om: skrivande och journalistik – i samverkan med mitt spretande liv från triumfer till katastrofer.

Kort sagt, så försöker jag strunta i prestigen och vara mig själv.

Mitt förhållningssätt verkar fungera som en dörröppnare för studenterna. Det pragmatiska om när uppgifter ska vara inlämnade, hur lång en text ska vara, vad som fordras för det eller det betyget med mera minskar. Vi är mera ute på samma uppdrag; vi är människor som möts, som söker vägar att utvecklas.

Däremot har jag med stor förvåning emellanåt noterat att ett uppgivenhetens evangelium sprids ibland från lärarhåll. Det påpekas ideligen hur svårt det är att få arbete efter den här utbildningen.

Unga människor som tror på framtiden blir konstruktiva och har lättare att se till det bästa hos människan.

Detta är för mig en helt obegriplig inställning. För en av lärarens, utbildarens och den äldres främsta uppgift är att ingjuta mod. Visst ska vi handfast lära ut om det praktiska i arbetet, men det allra viktigaste är att försöka se till att utbildningen är hoppfull och bygger självförtroende. Oavsett vad som väntar senare.

Utbildning handlar i grunden om vad det är att vara människa. Därför inleder jag numera ofta med att tala om det kanske viktigaste, det där med kärlek.

Jag berättar lite om hur jag har det på det planet. Studenterna är nyfikna och uppmärksamma. För är man i 20–30-årsåldern är det avgjort ett centralt ämne. 

Hur gick dejten, kan de fråga om jag någon tidigare lektion nämnt att jag skulle på en sådan. Och jag berättar hur det gick.

Vad har då kärlek att göra med undervisning? Allt! För undervisning är just allt. Precis som att livet är allt och att allt är livet. Sedan finns det likheter mellan utbildningar och kärleksrelationer. Man måste ju tro på dem när man är i dem.

Och på ett mera samhälleligt plan kan jag inte se något bättre värn mot mörkrets åsikter och idéer, än öppenhet, nyfikenhet och intresse för sina medmänniskor.

Kommentarer

Skriv en kommentar
  1. Inga kommentarer sparade.
    Bli först att kommentara nyheten!

Relaterade artiklar