Mot framtiden
Grön omställning och global samverkan
Stora utmaningar på framtidens arbetsmarknad
Bild: Tzenko

Stora utmaningar på framtidens arbetsmarknad

Digitalisering, globalisering och robotisering
av Attila Rostoványi 2016-04-27 0 kommentarer
För cirka ett år sedan tillsatte framtidsministern Kristina Persson tre oberoende analysgrupper för att ta fram rekommendationer inom olika områden som rör vår framtida arbetsmarknad. Dessa var grön omställning och konkurrenskraft, global samverkan samt arbetet i framtiden.

Nu har grupperna presenterat sin slutrapport, och jag var där och lyssnade. Det var ett ovanligt välbesökt seminarium. Flera personer från både arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer och från akademin deltog. De som presenterade rapporten var gruppens båda ordförande Annelie Nordström på fackförbundet Kommunal och SEB:s seniorekonom Klas Eklund. 

Vad sa de då?
Digitalisering, globalisering och robotisering gick som ett mantra genom presentationen. Gruppens ordförande menade att de var tre  långsiktiga trender som tillsammans med den demografiska utvecklingen kommer påverka  allas våra arbeten i framtiden. 

Att se just digitalisering som ett viktigt område tycker vi på DIK är bra eftersom vi redan identifierat det som särskilt högintressant för våra medlemmar.

Vad sa de då? Digitalisering, globalisering och robotisering gick som ett mantra genom  presentationen.

Gruppens uppgift var förstås inte att agera spåtant eller spågubbe, utan snarare att komma med konkreta åtgärdsförslag på hur politiken ska främja en så positiv utveckling som möjligt i ett framtida Sverige. Därför pekade de också på vikten av att ha en arbetsmarknad som tar till vara ett livslångt lärande. Människor måste få en chans att utvecklas i sitt yrke eller byta till ett annat. Därför måste arbetsgivare helt enkelt erbjuda bättre kompetensutveckling för sina medarbetare och på så vis skapa både trygghet och stabilitet i sina verksamheter. 

Det andra åtgärdsområdet gällde de faktorer som bidrar till att underlätta inträdet och inkluderar alla i arbetslivet. Det är saker vi hört förr, men tål att upprepas. Övergångar mellan skola och arbetsliv måste fungera och vi måste få till en bättre matchning mellan utbildning och kompetens och jobb.

Ett sista åtgärdsområde som poängterades var det om vårt socialförsäkringssystem. Det måste reformeras för att få en arbetsmarknad som håller ihop. 

Som en extra liten knorr hade expertgruppen låtit två så kallade kommentatorer fundera över rapportens slutsatser och kritiskt granska dessa. Deras reflektion var att det saknades analyser av lönebildning, den stora och omedelbara bristen på arbetskraft i offentlig sektor, bostadsbristen i storstadsområdena och ökade sjuktal.

Facket har med andra ord mycket att hålla koll på!

 

Kommentarer

Skriv en kommentar
  1. Inga kommentarer sparade.
    Bli först att kommentara nyheten!

Relaterade artiklar