En bibliotekarie
bland läkarna.
Vill få folk att trivas
Bild: Privat

Vill få folk att trivas

Hej facklig!
av Isabella Iverus 2016-03-29 0 kommentarer
Bland några hundra läkare är elva DIK:are kanske inte så många. Men vi sätter i alla fall våra yrken på kartan. Jag säger bibliotekarie så många gånger jag kan. Det är ett påverkansarbete.

Frida Leijon Lundqvist skrattar lite när hon berättar om den fackliga konstellationen på sin arbetsplats. Till vardags är hon bibliotekarie på Södersjukhuset i Stockholm men har inte mindre än tre fackliga förtroendeuppdrag. Sedan i höstas är hon ordförande i Stockholms läns landstings DIK-förening som startade då. Det uppdragen sköter hon parallellt med dem i Sacorådet på Södersjukhuset och det centrala Sacorådet i Stockholms läns landsting.

– Vårt första uppdrag har varit att ta reda på alla medlemmar vi representerar. Det är ett svårare jobb än det kanske låter. Men det finns väldigt många arbetsplatser inom Stockholms läns landsting, förklarar Frida. De har fått gå igenom dem en och en.

För mig innebär det fackliga arbetet kanske främst en sorts omvärldsbevakning.

Nu är målet att alla ska bli kallade till nästa årsmöte. Först då kan de dra upp ordentliga riktlinjer.

– För mig innebär det fackliga arbetet kanske främst en sorts omvärldsbevakning. Genom att delta får jag insikt i vad som händer och sker både på Södersjukhuset och i landstinget.

Och kunskap är som sagt makt – makt att påverka och förbättra.

Men Frida kan ibland bli lite desillusionerad. Som facklig har hon rätt att säga sin mening. Men sedan gör arbetsgivaren ändå som de själva tycker.

– Ofta med dåligt resultat. Då kan både vi och andra fackföreningar säga att ’vad var det vi sa’. Det hjälper dock föga när skadan redan är skedd.

Men Frida, som ursprungligen är från Luleå, trivs på sitt jobb. Ingen dag är den andra lik och det är spännande att stötta medicinsk personal i att jobba så evidensbaserat som möjligt men också att möta patienter då och då. 

– Den ena stunden får jag tipsa om deckare och i den andra plocka fram forskning om kranskärlskirurgi.

Hon ser också en extra poäng i att jobba fackligt när man trivs på sin arbetsplats istället för när man inte gör det, vilket kanske är den vanligaste orsaken till engagemang.

– Genom att se vad som fungerar och sprida det får jag andra att trivas också. Det ska inte underskattas, avslutar Frida.

Kommentarer

Skriv en kommentar
  1. Inga kommentarer sparade.
    Bli först att kommentara nyheten!

Relaterade artiklar