Utlandsfödda
har svårt att få jobb i Sverige.
Möten öppnar dörrar till yrkeslivet
Bild: Anders Regnell

Möten öppnar dörrar till yrkeslivet

Initiativ ger hopp till utrikesfödda
av Anders Regnell 2016-06-08 0 kommentarer
Ryskan Svetlana Lapshina har haft svårt att hitta jobb i Sverige. Hon är inte ensam. Arbetslösheten är stor bland utrikesfödda. Men via initiativet Yrkesdörren har hon lyckats få en praktikplats och hopp för framtiden.

Yrkesdörren

› Yrkesdörren drivs av den fristående stiftelsen Axfoundation, som är finansierad av Antonia Ax:son Johnsson. Det är en del av Öppna dörren, som samlar olika initiativ för att hjälpa de som har svårt att komma in i det svenska samhället. Öppna dörrens idé är att ordna möten på individnivå i olika sammanhang över hela Sverige. Läs mer på oppnadorren.se eller gå med på yrkesdorren.se.

Arbetslösheten totalt sett sjunker i Sverige. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån. Men det gäller inte de som är födda utanför landets gränser. För den gruppen ökar arbetslösheten istället kraftigt. De vanligaste orsakerna till att det ser ut som det gör är problem med språket och brist på kontakter. Utan kunskaper i svenska och utan kontakter på den svenska arbetsmarknaden är det svårt att hitta arbete.

En av dem som har svårt att hitta jobb är Svetlana Lapshina. Hon kom till Sverige från Ryssland för drygt två år sedan. I bagaget har hon en magisterexamen i reklam och marknadsföring och flera års yrkeserfarenhet. Hon försöker hitta jobb i kommunikationsbranschen i Stockholm, men hittills utan framgång.

Jag har varit med i några månader och det har varit jättebra. Även om inte alla träffar har lett vidare så är det värdefullt att få sätta ord på mina kompetenser.– Jag har sökt jobb genom annonser eller via spontanansökningar, men det är inte lätt att hitta några jobb att söka och jag får inga svar på de ansökningar jag skickar in. Hon håller med om att både språket och kontakterna måste finnas för att ha en chans att få ett kvalificerat arbete.

Pluggade svenska

Hela första året hon var i Sverige pluggade hon därför svenska på heltid. Sedan en tid kombinerar hon sina studier med att jobba extra i en butik. Via en kollega fick hon tips om att gå med i Yrkesdörren.

– Jag har varit med i några månader och det har varit jättebra. Även om inte alla träffar har lett vidare så är det värdefullt att få sätta ord på mina kompetenser. Nu vet jag också var jag ska hitta jobb att söka, säger Svetlana Lapshina.

Yrkesdörren är ett initiativ av Axfoundation, som arbetar för att ge möjlighet för utrikes födda att skaffa sig kontakter på den svenska arbetsmarknaden. Det sker genom att yrkesverksamma svenskar bjuder på sina erfarenheter och delar med sig av sina nätverk vid personliga möten.

– Sju av tio rekryteringar sker med hjälp av kontakter. Därför är de nätverk som etablerade svenskar har direkt avgörande för att komma in på arbetsmarknaden, menar Maureen Hoppers som är kommunikationsansvarig vid Axfoundation för Yrkesdörren.

Vem som helst kan anmäla sig

Vem som helst kan anmäla sig till Yrkesdörren, antingen den som är etablerad inom ett yrke i Sverige eller den som vill komma i kontakt med någon som är det. Sedan matchas alla mot varandra i en databas för att få fram relevanta träffar.

– Som etablerad svensk åtar man sig att träffa en person, i en timme, och förmedla två kontakter. Det är allt man behöver göra, men den timmen kan vara väldigt betydelsefull för den du träffar, säger Maureen Hoppers.

Svetlana Lapshina har matchats med flera olika personer som hon sedan har träffat. Ett av mötena resulterade i att hon fick en praktikplats som produktionsledare på en reklambyrå.

– Jag är glad att jag har fått den här möjligheten. Förhoppningsvis kan det leda till fler kontakter och ytterligare möjligheter att hitta ett jobb. Hon känner sig hoppfull att hitta ett jobb och kommer inte att ge sig förrän hon har lyckats.

– När jag träffar så många snälla och trevliga människor från branschen uppmuntrar det mig att fortsätta leta. Då känner jag att det är möjligt. Dörren är inte stängd.

Kommentarer

Skriv en kommentar
  1. Inga kommentarer sparade.
    Bli först att kommentara nyheten!

Relaterade artiklar