spot_img

Lyckat tredje test för SpaceX Starship

Bildkälla: Youtube

SpaceX Starship är designad för interplanetära resor och det senaste testet var ett avgörande steg mot detta mål. Under detta test fokuserade man på att uppnå och underhålla omloppshastighet, vilket är avgörande för att nå andra planeter som Mars. Man testade även framgångsrikt öppningen av lastutrymmets dörrar, ett kritiskt steg för att kunna leverera satelliter och andra nyttolaster i omloppsbana.

En viktig del av testet var att utvärdera raketens förmåga att hantera återinträde i jordens atmosfär, en process som utsätter farkosten för extrem värme och tryck. För detta ändamål är Starship utrustad med en värmesköld som skyddar den under återinträdet. För första gången någonsin kunde man se väldigt tydligt på nära håll hur plasma bildades runt raketens värmesköldar under vägen in i jordens atmosfär. 

Video på detta, samt en väldigt detaljerad förklaring av Scott Manleys Youtubekanal finns nedan: 

Denna tredje testflygning var särskilt betydelsefull eftersom de två tidigare försöken slutade i explosioner. Därför var framgången med detta test ett tecken på betydande förbättringar i rakets design och funktionalitet. Även om explosionerna av de två första Starships var planerade, kan det vara ett viktigt steg i den generella befolkningens ögon att få se ett test som både varade längre och sedan slutade i aningen mindre dramatik. Det är viktigt att förstå att detta är en oerhört lång process där varje test oftast bara har målet att komma några steg längre än det föregående. 

Detta tredje test är kritiskt för SpaceX:s större mål att landa Starship på Mars. Genom att framgångsrikt uppnå omloppsbana och testa återinträdesfaser, samlar SpaceX data och erfarenhet som är nödvändig för att designa en farkost som kan överleva resan till Mars, utföra en landning där, och stödja en framtida bosättning av människor. Varje testflygning hjälper till att förbättra säkerhet och pålitlighet, vilket är avgörande för långa rymdresor som den till Mars.

Efter att ha lyckats landa Starship på Mars är SpaceX större mål att etablera en hållbar närvaro på Mars, vilket kan inkludera byggandet av en bas. Detta skulle kunna stödja ytterligare vetenskaplig forskning och till och med långsiktigt mänskligt boende. Elon Musks slutgiltiga mål med detta jätteprojekt är att bidra till ett eventuellt framtida självförsörjande samhälle på Mars och därmed ytterligare utöka mänsklighetens räckvidd i solsystemet.

Elon Musk har uttryckt mål att landa människor på Mars så tidigt som 2029. Efter att ha landat på Mars är planen att bygga en bemannad bas för en utökad närvaro, som med tiden kan utvecklas till en självförsörjande koloni. För att kunna sätta människor på Mars lär det först behövas ett antal obemannade flygningar till planeten med lyckade landningar. Det finns ännu ingen exakt tidsplan för detta steg. En resa med SpaceX Starship till Mars förväntas ta mellan 80 till 150 dagar, med ett genomsnitt på cirka 115 dagar beroende på planeternas position och andra tekniska faktorer​. Varje miss i försöken att göra den första landningen kan alltså försena processen markant.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest Articles