spot_img

Uber lyckades till slut bli lönsamma

Det har varit en lång väg till verklig vinst.

Det har tagit 14 år och nästan 32 miljarder dollar i kumulativa förluster, men ride-sharing- och matleveransföretaget Uber lyckades äntligen gå med vinst. I en intervju vi skrivit om här på Magasin Ping berättar Ubers CEO mer om framtiden.

Uber rapporterade en nettovinst på 394 miljoner dollar under det andra kvartalet 2023. Detta inkluderar en orealiserad vinst på 386 miljoner dollar från aktieinvesteringar, så det är inte riktigt så bra som det ser ut. Men ändå, att kunna rapportera en vinst är en enorm prestation för ett företag som har varit en kronisk förlusttillverkare under så lång tid.

Uber ensamma i lönsamhet

Med tanke på hur mycket Uber gått med back genom åren och hur dåligt det gått för deras konkurrenter också har nog många tvivlat på att något företag skulle kunna få ride-sharing och matleverans att fungera som en hållbar verksamhet. Faktum är att Ubers konkurrenter fortfarande har det väldigt tufft. Lyft, Ubers rival på ride-sharing-marknaden, redovisade en nettoförlust på 188 miljoner dollar av 1 miljard dollar i intäkter under det första kvartalet. DoorDash, ledaren inom restaurangleveranser i USA, förlorade 162 miljoner dollar på 2 miljarder dollar i intäkter under det första kvartalet. Inga siffror man skryter med direkt.

Uber har varit lönsamt enligt andra metoder under en tid, men inga av dessa bär samma vikt. Speciellt när de varit lite halvt ökända för ”kreativ” redovisning. Uber har varit positivt när det gäller justerad EBITDA, eller intäkter före ränta, skatter, avskrivningar och amorteringar, under en tid, och det blev positivt för fritt kassaflöde förra året. Under det andra kvartalet genererade Uber 916 miljoner dollar i justerad EBITDA och 1,1 miljarder dollar i fritt kassaflöde.

Båda mätvärdena har brister som lönsamhetsmått. Justerad EBITDA utesluter olika verkliga kostnader, mest noterbart avskrivningar och amorteringar, som uppgick till 208 miljoner dollar under det andra kvartalet, och ersättning i form av aktiebaserad ersättning, som uppgick till 504 miljoner dollar. Fritt kassaflöde är ett bättre mått, men det utesluter fortfarande ersättning i form av aktiebaserad ersättning, och svängningar i rörelsekapital kan driva det uppåt eller nedåt.

Nettovinst enligt GAAP är långt ifrån ett perfekt mått, men när ett företag genererar positiv nettovinst och positivt fritt kassaflöde finns det inte längre någon fråga om att företaget är lönsamt.

Stabil tillväxt för Uber

Ubers ökande vinster var resultatet av en stabil tillväxt inom bokningar och ökade avgifter inom ride-sharing och leverans. Bruttobokningar ökade med 28% jämfört med föregående år för mobilitetssegmentet och med 14% för leveranssegmentet, medan intäkterna från dessa segment ökade med 40% respektive 17%. Mobilitetsavgiften ökade med 2,7 procentenheter till 29,3%, medan leveransavgiften ökade med 0,2 procentenheter till 19,6%.

Båda segmenten blev också mer lönsamma på justerad EBITDA-basis. Mobilitetssegmentet upplevde en ökning med 52% inom detta mätvärde, medan leveranssegmentet såg en ökning med 232%. Fraktsegmentet var en svag punkt, med en nedgång på 30% jämfört med föregående år och justerad EBITDA som föll in i negativt territorium. Fraktindustrin går igenom en nedgång, och det finns lite Uber kan göra än att vänta ut den.

Bild från Freepik

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest Articles