spot_img

Vad är kryptovalutor?

Bildkälla: Freepik

Kryptovalutor, ofta kallade krypto, är digitala eller virtuella valutor som använder kryptografi för säkerhet. Till skillnad från traditionella valutor, som styrs av centralbanker, är kryptovalutor vanligtvis decentraliserade och baserade på blockkedjeteknik. En blockkedja är i huvudsak en distribuerad databas som lagrar alla transaktioner som någonsin har gjorts med en viss kryptovaluta. Denna teknik säkerställer transparens och motverkar förfalskningar.

Kryptovalutans historia är både fascinerande och komplex, där innovationer inom digital säkerhet och decentraliserad teknik spelar centrala roller. Denna historia kan delas upp i flera faser:

Förkryptografisk fas

Innan kryptovalutor fanns det olika former av digitala valutor och kryptografiska experiment. David Chaum, en amerikansk kryptograf, skapade 1983 eCash, ett elektroniskt pengasystem som använde sig av kryptografi för att säkra användarnas anonymitet. Detta banade väg för den tankeprocess som senare skulle leda till skapandet av kryptovalutor.

B-money och Bit Gold

Under 1990-talet och tidigt 2000-tal föreslog individer som Wei Dai (med B-money) och Nick Szabo (med Bit Gold) koncept som liknade dagens kryptovalutor. Dessa förslag inkluderade idéer om decentralisering och arbetsbevis (proof of work) men blev aldrig fullständigt realiserade.

Bitcoin och Genombrottet

Allt förändrades 2008 när en person eller grupp under pseudonymen Satoshi Nakamoto publicerade ett white paper (på svenska vitbok men white paper används nog oftare) som beskrev Bitcoin. Bitcoin lanserades officiellt i januari 2009 och kan ses den första fungerande kryptovalutan och startskottet för kryptorevolutionen. Dess innovativa användning av blockkedjeteknik för att skapa ett decentraliserat, säkert och transparent nätverk var en banbrytande utveckling.

Tidig adoption och uppmärksamhet

Bitcoins tidiga år präglades av begränsad uppmärksamhet utanför teknik- och kryptografikretsar. Det var dock under dessa år som grunden för kryptovalutamarknaden lades. Den första noterbara transaktionen, känd som “Pizza-dagen”, inträffade 2010 då 10,000 BTC användes för att köpa två pizzor.

Expansionen av Altcoins

Med Bitcoins framgång följde skapandet av alternativa kryptovalutor, kända som altcoins. Dessa inkluderar namn som Litecoin (skapat 2011), Ripple (2012) och flera andra. Många av dessa altcoins syftade till att förbättra eller erbjuda variationer av Bitcoins ursprungliga koncept.

Ethereum och smarta kontrakt

2015 markerade ankomsten av Ethereum, skapat av ett flertal personer med Vitalik Buterin som den klara förgrundsfiguren.. Ethereum skilde sig från Bitcoin genom att inte bara erbjuda en digital valuta (ETH) utan också möjliggöra smarta kontrakt och decentraliserade applikationer, vilket utvidgade användningsområdena för blockkedjetekniken. ETH är efter Bitcoin den överlägset största kryptovalutan med ett enormt marknadsvärde.

Mainstreaminträde och ICO-boomen

År 2017 såg en enorm tillväxt i kryptovalutans popularitet och marknadsvärde, delvis drivet av framväxten av initial coin offerings (ICOs). Denna period präglades av spekulativ investering, vilket ledde till dramatiska prisökningar och krascher. Det ledde till en exponentiell ökning i antal nya krypto som dök upp. Inflationen i nya krypto var så stor att det ledde till en framkomst av de i folkmun kallade “shit coins”. Dessa krypto handlade inte längre om att skapa något som kunde förbättra den finansiella världen utan blev ofta renodlade spekuleringsobjekt som i många fall såg lika mycket ut som att köpa en lott. 

Reglering och integration

Efter 2017 har kryptovalutor dragit till sig mer uppmärksamhet från både regeringar och traditionella finansinstitutioner. Medan vissa länder har infört strikta regleringar, har andra sett potentialen i krypto och blockkedjeteknik och har börjat utforska dess användning inom olika sektorer. Det tydligaste exemplet är El Salvador, ett land med över 6 miljoner invånare, som införde Bitcoin som en officiell valuta. 

Vad gör krypto unikt?

  • Decentralisering: Till skillnad från traditionella valutor, kontrolleras inte kryptovalutor av en enda myndighet. Istället är de spridda över ett nätverk av datorer. Detta minskar risken för att till exempel världsledande nationer som USA och Kina i ett enda litet beslut kan skapa dramatiska effekter på hela världens traditionella valutor (numera ofta kallade fiat-valutor). 
  • Anonymitet: Många kryptovalutor erbjuder högre grad av anonymitet jämfört med traditionella banktransaktioner. Även om transaktionerna är offentliga, är användarnas identiteter inte kopplade till deras transaktioner eller konton.
  • Säkerhet: Genom användning av kryptografi och blockkedjeteknik blir transaktioner med kryptovalutor säkra. Det är otroligt svårt att manipulera eller hacka en blockkedja, hittills i princip omöjligt. 
  • Global räckvidd: Kryptovalutor är inte bundna till något specifikt land eller en valutapolitik, vilket gör dem tillgängliga globalt för alla med internetanslutning.

Idag fortsätter kryptovalutornas värld att utvecklas med nya innovationer som DeFi (decentraliserad finans), NFT:er (non-fungible tokens, även om denna hype för tillfället har dött helt) och mer sofistikerade blockkedjesystem. Även om framtiden är osäker, är det tydligt att kryptovalutor och blockkedjeteknik har haft en bestående inverkan på det finansiella landskapet och kommer sannolikt att fortsätta att forma det på nya och spännande sätt.

Bitcoin är den överlägset största kryptovalutan och som vi redan nämnt är ETH nummer två på listan. Det finns alldeles för många krypto för att överhuvudtaget tänka tanken att lista alla, men här är fem stycken att hålla reda på: 

  • Binance Coin (BNB): En utility token som används inom Binance-ekosystemet. Den erbjuder användarna rabatter på handelsavgifter när de använder myntet och drivs av en av de största kryptovalutabörserna i världen. Trots tillsynsproblem har BNB visat återhämtning och stöd från användare på grund av dess koppling till Binance-ekosystemet och dess prestanda som är starkt korrelerad med Bitcoin​​​​.
  • Cardano (ADA): Lanserad 2017, Cardano är utformad för att erbjuda mer avancerade funktioner än någon tidigare utvecklad protokoll. Det är den första blockkedjeplattformen som är byggd genom peer-reviewed forskning.
  • Solana (SOL): Solana är en relativt ny kryptovaluta som har vunnit popularitet för sin höga prestanda och snabba transaktionstider. Solana-plattformen stöder decentraliserade applikationer och smarta kontrakt, och den är designad för att möjliggöra skalbara och användarvänliga applikationer för massan.
  • Ripple (XRP): Erbjuder snabba och kostnadseffektiva internationella penningöverföringar, vilket gör den till en attraktiv tillgång för finansinstitut. Ripple har etablerat partnerskap med olika banker och betalningsleverantörer, vilket ger myntet en stark ställning i den finansiella sektorn​​.
  • Polygon (MATIC): Polygon utmärker sig genom att tillhandahålla lösningar för Ethereum-skalande, och dess adoption har stärkts genom partnerskap med stora varumärken och dess integration i olika plattformar. Detta gör MATIC till en stark kandidat för framtida tillväxt, särskilt eftersom det har sett mindre av den senaste tidens bullriga momentum på marknaden jämfört med andra stora kryptovalutor​​.
  • Bonusomnämning: Eftersom vi skrivit om SpaceX och Elon Musk, måste vi givetvis nämna hans favoritkrypto Dogecoin(DOGE). Främst har DOGE blivit populär på grund av dess meme-appeal men den har sedan sin start även blivit ofta tillgänglig på stora handelsplattformar. Krypton har visat imponerande livslängd sedan dess start 2013, speciellt med tanke på att den i början sågs som ett skämt. 

Observera att kryptomarknaden är extremt volatil och att rangordningen och värdet på dessa valutor kan förändras snabbt. Därför är det viktigt att göra noggrann forskning och överväga din egen risktolerans innan du investerar i kryptovalutor.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest Articles